Składniki (1 osoba): 9 muszli makaronowych,
50 g sera gorgonzola,
100 g serka ricotta,
30 g sera koziego,
3 łyżki startego parmezanu,
100 g świeżego szpinaku,
1 mała biała cebula,
2 ząbki czosnku,
listki świeżej bazylii,
listki świeżego tymianku cytrynowego,
1 łyżka oliwy extra vergine + do posmarowania foremki,
sól morska, świeży pieprz
50 g sera gorgonzola,
100 g serka ricotta,
30 g sera koziego,
3 łyżki startego parmezanu,
100 g świeżego szpinaku,
1 mała biała cebula,
2 ząbki czosnku,
listki świeżej bazylii,
listki świeżego tymianku cytrynowego,
1 łyżka oliwy extra vergine + do posmarowania foremki,
sól morska, świeży pieprz
Muszle gotujemy al dente w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz posiekany czosnek. Gdy się zeszklą dodajemy szpinak. Smażymy aż zwiędnie, na koniec doprawiamy. Mieszamy ze sobą wszystkie rodzaje sera oraz szpinak (odrobinę parmezanu zostawiamy do posypania wierzchu). Farszem napełniamy muszelki i układamy je w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Posypujemy resztą parmezanu. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra, dół) przez 30 minut. Dekorujemy listkami bazylii i tymianku.
Najnowsze komentarze