SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z FIOLETOWYCH ZIEMNIAKÓW Z JAJKIEM

Składniki (4 osoby): 750 g fioletowych ziemniaków,
5 jajek,
½ słoika pikantnych ogórków po żydowsku (rozdział „weki” ale mogą być tez konserwowe),
1 szalotka,

sól morska, świeży pieprz

Sos: 1 łyżka majonezu,
180 g jogurtu naturalnego,
1 łyżeczka miodu,
1 łyżeczka musztardy Dijon,
2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku,
½ łyżeczki soli, świeży pieprz

Wszystkie składniki sosu mieszamy i wkładamy do lodówki. Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie około 25-30 minut aż będą miękkie. Następnie zalewamy zimną wodą, czekamy aż całkowicie wystygną i obieramy. Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Zarówno ziemniaki jak i jajka oraz ogórki kroimy w dość grubą kostkę. Dodajemy szalotkę pokrojoną w piórka, całość zalewamy sosem i doprawiamy do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *