Zgodnie z zapowiedzią, przygotowałam słynne portugalskie danie jednogarnkowe z ryby którą dostałam od Cioci z Madery. 

BACALHAU À BRÁS

Składniki (2 osoby): 300 g suszonego dorsza w soli,
3 duże ziemniaki,Brak dostępnego opisu zdjęcia.
4 jajka,
1 duża cebula,
3 ząbki czosnku,
10 czarnych oliwek,
1 pęczek natki pietruszki,
oliwa z oliwek + olej do smażenia,
sól morska, świeży pieprz

Suszonego dorsza w soli namaczamy dzień wcześniej (ponad 24 godziny) zmieniając wodę co jakiś czas by wypłukać sól. Następnie obieramy ze skóry i rwiemy na kawałki za pomocą rąk. Ziemniaki ścieramy na tarce na grubych oczkach, po 10 minutach odciskami z wody i smażymy na głębokim tłuszczu aż nabiorą złotego koloru. Na koniec przekładamy na papierowy ręcznik aby wsiąknął nadmiar tłuszczu i solimy. W garnku na oliwie podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, posiekany czosnek i mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy kawałki dorsza i smażymy około 3 minut. Dokładamy ziemniaki i mieszamy. Jajka ubijamy mikserem ze świeżym pieprzem i dodajemy do całości. Mieszamy widelcem do momentu gdy jajka zaczną się ścinać. Wykładamy na talerz, posypujemy posiekaną natką a na wierzch kładziemy całe oliwki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *