Składniki (4 osoby): 500 g udźca kurczaka bez kości i skóry,
200 g ryżu,
3 marchewki,
1 czerwona papryczka chili,
1 pęczek szczypiorkiem,
2 łyżki sezamu,
olej do smażenia,
sól morska, świeży pieprz
Sos: 3 łyżki sosu sojowego ciemnego,
1,5 łyżki octu ryżowego,
6 ząbków czosnku przeciśniętych przez prasę,
2 łyżki miodu,
3 łyżki wody,
200 g koncentratu pomidorowego
Wszystkie składniki sosu łączymy i wkładamy do lodówki. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Oczyszczone kawałki kurczaka kroimy w paski, doprawiamy solą i pieprzem i wkładamy na patelnię na rozgrzany olej. Smażymy na dużym ogniu przez 5 minut od czasu do czasu mieszając, następnie dokładamy pokrojoną obieraczką do julienne marchewkę oraz posiekaną papryczkę i trzymamy na patelni jeszcze 3-4 minuty. Wlewamy gotowy sos i zagotowujemy całość. Wykładamy na talerze na ugotowany ryż, posypujemy uprażonym na suchej patelni sezamem i pokrojonym szczypiorkiem.
Najnowsze komentarze