CIASTECZKA Z MASŁEM ORZECHOWYM, PŁATKAMI OWSIANYMI I BAKALIAMI

Składniki (10 sztuk): 200 g masła orzechowego z kawałkami orzeszków ziemnych,
100 g płatków owsianych,
50 g mieszanki suszonej żurawiny, orzeszków pinii, pestek słonecznika, pestek dyni i sezamu,
170 g brązowego cukru,
2 jajka,
30 g masła solonego,
70 ml mieszanki oleju rzepakowego i słonecznikowego,
4 łyżki mleka,
200 g mąki pszennej,
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Masło, olej i masło orzechowe miksujemy do połączenia się składników. Mąkę oraz sodę przesiewamy, dodajemy jajka, cukier, mleko i ponownie miksujemy. Dokładamy bakalie, płatki owsiane i całość mieszamy łyżką. Formujemy ciasteczka o średnicy 6 cm, grubości 1 cm i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na papierze do pieczenia. Pieczemy około 20 minut aż się zrumienią.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *