Składniki (8 osób): 500 g polędwicy z dorsza,
270 g łososia,
20 krewetek Black Tiger,
300 g muli bez muszli,
6 szalotek,
1 główka czosnku,
1 czerwona i 1 żółta papryczka chili,
7 cm startego imbiru,
2 puszki krojonych pomidorów,
500 g passaty pomidorowej,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
1,5 l bulionu warzywnego,
10 łyżek oliwy extra vergine,
1 łyżeczka chilli powder,
1 garść tymianku cytrynowego,
1 garść świeżego oregano,
1 garść świeżego curry,
1 garść mięty czekoladowej,
1 łyżka przyprawy „Seafood” (skład w komentarzu),
sól morska, świeży pieprzZ łososia zdejmujemy skórę. Obie ryby kroimy w 3 cm kostkę. Dokładamy obrane i oczyszczone krewetki oraz małże. Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do ryb i owoców morza. Dodajemy starty imbir, posiekany czosnek oraz papryczki. Marynujemy przez noc w lodówce. Szalotki kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy mieszankę rybną i obsmażamy w z każdej strony około 3 minut. Zalewamy gorącym bulionem. Stopniowo dodajemy również pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, passatę i ewentualnie płatki chili. Gdy składniki się połączą gorącą zupę przelewamy na talerze i dekorujemy świeżymi ziołami.
270 g łososia,
20 krewetek Black Tiger,
300 g muli bez muszli,
6 szalotek,
1 główka czosnku,
1 czerwona i 1 żółta papryczka chili,
7 cm startego imbiru,
2 puszki krojonych pomidorów,
500 g passaty pomidorowej,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
1,5 l bulionu warzywnego,
10 łyżek oliwy extra vergine,
1 łyżeczka chilli powder,
1 garść tymianku cytrynowego,
1 garść świeżego oregano,
1 garść świeżego curry,
1 garść mięty czekoladowej,
1 łyżka przyprawy „Seafood” (skład w komentarzu),
sól morska, świeży pieprzZ łososia zdejmujemy skórę. Obie ryby kroimy w 3 cm kostkę. Dokładamy obrane i oczyszczone krewetki oraz małże. Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do ryb i owoców morza. Dodajemy starty imbir, posiekany czosnek oraz papryczki. Marynujemy przez noc w lodówce. Szalotki kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy mieszankę rybną i obsmażamy w z każdej strony około 3 minut. Zalewamy gorącym bulionem. Stopniowo dodajemy również pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, passatę i ewentualnie płatki chili. Gdy składniki się połączą gorącą zupę przelewamy na talerze i dekorujemy świeżymi ziołami.
Najnowsze komentarze