PODGRZYBKI Z MAKARONEM SOBA I POREM W SOSIE ŚMIETANOWYM

Składniki (2 osoby): 4 średniej wielkości (wcześniej podsuszone) podgrzybki,
75 g makaronu soba,
¼ pora,
½ dużej czerwonej cebuli,
2 ząbki czosnku,
250 ml śmietany kremówki 30%,
2 łyżki oliwy,
1 łyżeczka masła,
4 łyżki startego parmezanu,
sól himalajska, świeży pieprz

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu i zalewamy zimną. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę a gdy się zeszkli dodajemy posiekany czosnek i pokrojonego w piórka pora oraz podgrzybki. Smażymy kolejne 3 minuty, solimy i dodajemy śmietanę. Sos trzymamy na ogniu aż śmietana się zredukuje, następnie doprawiamy, dodajemy połowę parmezanu i mieszamy. Na patelnię dokładamy ugotowany makaron i gdy nabierze temperatury wykładamy gorący na talerze. Posypujemy parmezanem i oprószamy świeżym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *