CZEKOLADOWY SERNIK NA ZIMNO Z OWOCAMI

Składniki (blacha o średnicy 26 cm): 1 kg twarogu sernikowego,
600 g gorzkiej czekolady,
200 g cukru pudru + do dekoracji,
200 g ciastek owsianych,
5 łyżek masła,
2,5 łyżki żelatyny,
½ szklanki wody,
owoce leśne do dekoracji (jeżyny, maliny, borówka amerykańska, czerwona porzeczka),
listki mięty czekoladowej

Pokruszone ciastka mieszamy z 4 łyżkami roztopionego masła i tak powstałą masą, wypełniamy spód tortownicy. Wkładamy do lodówki. 4500 g czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej i przez chwilę studzimy. Żelatynę zalewamy zimną wodą i po 10 minutach podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Również studzimy. Twaróg (w temperaturze pokojowej) mieszamy z cukrem pudrem i powoli dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Zajęło mi to ponad 15 minut gdyż masa musi być idealnie gładka i bez grudek. Na koniec szybko dodajemy żelatynę i całość przelewamy do tortownicy. Pozostałe 150 g czekolady i łyżkę masła podgrzewamy w rondelku. Wystudzoną polewą pokrywamy górę ściętego sernika. Dekorujemy owocami, cukrem pudrem i czekoladową miętą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *