Składniki (2-3 osoby): 8 rurek cannelloni,
200 g kurek + kilka do dekoracji,
30 g orzechów włoskich,
3 suszone pomidory + 5 łyżek oleju,
100 g koziego sera,
100 g parmezanu + do posypania,
1 czerwona cebula,
4 ząbki czosnku,
100 ml śmietanki 30%,
½ szklanki mleka 1,5%,
4 łyżki oliwy z oliwek,
kilka listków świeżej bazylii tajskiej,
sól, świeży pieprz
Kurki dokładnie oczyszczamy i kroimy na drobne kawałki. Na gorącej oliwie przysmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek do momentu aż się zeszklą. Dokładamy na patelnię kurki i posiekane orzechy włoskie (wcześniej obrane ze skórki, która daje posmak goryczy). Smażymy około 3 minut oraz doprawiamy. 3 łyżki farszu miksujemy na gładką masę z suszonymi pomidorami, olejem, parmezanem, śmietaną i mlekiem. Pozostały farsz mieszamy z kozim serem i napełniamy nim rurki. Makaron układamy w formie i zalewamy sosem. Górę obsypujemy kurkami, startym parmezanem i oprószamy świeżym pieprzem. Cannelloni zapiekamy w 180 stopniach przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy świeżą bazylią.
Najnowsze komentarze