ROSÓŁ WOŁOWY

Składniki (6 osób): 630 g porcji rosołowej wołowej (mostek, łata),
1 włoszczyzna (3 marchewki, 1 pietruszka, ¼ selera, ½ pora, 1 pęczek natki pietruszki),
2 łodygi selera naciowego,
1 biała cebula,
8 ząbków czosnku,
3 suszone borowiki,
3,5 l wody,
3 liście laurowe,
6 ziarenek ziela angielskiego,
15 ziarenek pieprzu,
2 łyżeczki soli morskiej,
5 łyżek sosu sojowego,
150 g makaronu ryżowego,
listki selera naciowego do dekoracji

Umyte mięso zalewamy zimną wodą z solą i zagotowujemy. Gotujemy około 30 minut co jakiś czas zdejmując szumowiny. Dokładamy obraną włoszczyznę, selera naciowego, opaloną na palniku cebulę oraz opalone ząbki czosnku, borowiki i przyprawy. Gotujemy 3 h na wolnym ogniu pod przykryciem. Pod koniec doprawiamy sosem sojowym. Podajemy z makaronem, kawałkami mięsa, marchewką, grzybami i listkami selera naciowego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *