MAKARON RYŻOWY Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM

Składniki (4 osoby): 350 g makaronu ryżowego,
700 g piersi z kurczaka,
1 żółta cukinia,
1 duża marchewka,
15 sztuk fasolki szparagowej żółtej,
1 zielona papryka,
2 czerwone papryczki chili,
10 ząbków czosnku,
35 g korzenia imbiru,
1 korzeń kurkumy,
4 łyżki sosu sojowego ciemnego,
2 łyżki octu ryżowego,
2 łyżki brązowego cukru,
sok z 1 cytryny,
500 ml passaty pomidorowej,
2 łyżki oleju kokosowego,
sól, świeży pieprz

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu w lekko osolonej wodzie i zalewamy zimną. Passatę pomidorową łączymy z sosem sojowym, octem ryżowym, brązowym cukrem i sokiem z cytryny. Piersi z kurczaka kroimy na 3 cm kawałki, oprószamy solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym wkładamy kolejno: starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany korzeń kurkumy, pokrojona cukinię, paprykę zieloną, papryczki chili, marchewkę i fasolkę szparagową. Gdy warzywa zmiękną ale wciąż będą sprężyste dodajemy kurczaka i smażymy kolejne 5 minut. Zalewamy sosem a gdy zacznie się gotować dodajemy odcedzony makaron i dokładnie mieszamy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *