Składniki (2-3 osoby): 200 g kaszy gryczanej,
100 g kurek,
1 por,
1 biała cebula,
4 ząbki czosnku,
½ pęczka koperku,
oliwa extra vergine do smażenia,
1 łyżeczka oleju kokosowego,
5 łyżek sosu sojowego,
sól morska, świeży pieprz
Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju kokosowego. Pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek podsmażamy na oliwie do momentu aż się zeszklą, następnie dodajemy oczyszczone kurki oraz pokrojonego w piórka pora. Całość smażymy około 5-7 minut, delikatnie solimy. Na koniec wsypujemy kaszę gryczaną, dokładnie mieszamy, doprawiamy sosem sojowym, świeżym pieprzem i posypujemy posiekanym koperkiem. Kasza świetnie smakuje sama lub jako dodatek do mięsa.
Najnowsze komentarze