BURACZANE KOPYTKA Z SEREM RICOTTA

Składniki (6 osób): 300 g ziemniaków,
300 g buraków,
200 g sera ricotta,
2 żółtka,
2,5 szklanki mąki pszennej,
6 łyżek startego parmezanu,
6 łyżek tymianku cytrynowego,
sól morska, świeży pieprz

Ziemniaki oraz buraki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Studzimy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy przesianą mąkę, żółtka, ser ricotta i 2 płaskie łyżeczki soli. Zagniatamy ciasto. Za pomocą łyżeczki wrzucamy kluski na osolony wrzątek. Gotujemy do momentu aż wypłyną na powierzchnię. Odcedzamy i wykładamy na talerz. Posypujemy startym parmezanem, świeżym tymiankiem oraz pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *