Składniki (4 osoby): 200 g mieszanki orkiszu, makaronu vermicelli oraz suszonych pomidorów,
1 podwójna pierś z kurczaka,
5 suszonych pomidorów + 3 łyżki oleju z ziołami ze słoika,
350 g pomidorków koktajlowych mix,
1 pęczek natki pietruszki,
1 łyżeczka oleju kokosowego,
2 łyżki oliwy extra vergine,
1 łyżeczka zielonej przyprawy Tuscan,
sól morska, świeży pieprz
Oczyszczoną i osuszoną pierś z kurczaka przekrajamy wzdłuż na 3 części. Doprawiamy solą, pieprzem, zieloną przyprawą (skład i zdjęcie w załączniku) i odstawiamy na bok. Mieszankę orkiszu, makaronu vermicelli oraz suszonych pomidorów gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju kokosowego wg instrukcji na opakowaniu. Następnie przekładamy do miski. Mięso smażymy na rozgrzanej oliwie z dwóch stron, gdy wystygnie kroimy w grubszą kostkę. Dokładamy pokrojone w paski suszone pomidory wraz z olejem i ziołami, pomidorki koktajlowe przekrojone w pół oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
Najnowsze komentarze