Składniki (6 osób): ½ kg ugotowanych buraków,
½ kg ziemniaków,
2 puszki białej fasoli,
1 biała cebula,
sok z ½ cytryny,
1 łyżka brązowego cukru,
6 łyżek śmietany 18%,
50 g masła,
natka pietruszki
Rosół z kury: 2 duże uda z kurczaka,
4 podudzia z kurczaka,
3,5 l wody,
1 włoszczyzna (3 marchewki, 2 pietruszki, ¼ selera, ½ pora, 1 liść kapusty, 1 pęczek natki pietruszki),
1 biała cebula,
6 ziaren ziela angielskiego,
4 listki laurowe,
1 łyżka soli morskiej,
10 ziarenek pieprzu
Oczyszczone mięso wkładamy do wysokiego garnka i zalewamy wodą z dodatkiem soli. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 30 minut co jakiś czas zdejmując szumowiny. Dokładamy włoszczyznę, przyprawy i opaloną nad palnikiem cebulę. Gotujemy na małym ogniu pod pokrywką przez 2 godziny. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok na 10 minut. Wyjmujemy ugotowane mięso, włoszczyznę i przecedzamy wywar przez sitko. Do bulionu dodajemy starte na najmniejszych oczkach tarki buraki, marchewkę z rosołu, ziemniaki pokrojone w kostkę oraz odsączoną fasolę. Gotujemy około 20 minut. Na osobnej patelni podsmażamy na maśle pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przekładamy do garnka. Dodajemy sok z cytryny i cukier. Zmniejszamy ogień i gotujemy kolejne 15 minut. Przekładamy na talerze wraz z mięsem, podajemy z gęstą śmietaną i natką pietruszki. Oprószamy świeżym pieprzem.
Najnowsze komentarze