HOMAR Z MASŁEM SZAFRANOWYM

Składniki (1 osoba): 1 mrożony homar (325 g)

Masło szafranowe: 100 g masła w temperaturze pokojowej,
2 łyżeczki szafranu (+ 2 łyżki gorącej wody),
sok z ½ cytryny,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól morska, świeży pieprz

Homara rozmrażamy w temperaturze pokojowej przez około 6 godzin. W tym czasie przygotowujemy masło szafranowe. Szafran zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na bok. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy za pomocą miksera na puszystą masę. W trakcie ucierania dodajemy wodę z szafranem, sól, pieprz, natkę pietruszki i sok z cytryny. Wkładamy do lodówki. Homara ostrym nożem rozkrajamy na 2 równe części od głowy do ogona z dwóch stron. Dokładnie oczyszczamy wyjmując wnętrzności i osuszamy. Szczypce trzeba rozłupać młotkiem i odkryć mięso. Na każdej części homara na której widoczne jest mięso, kładziemy po plasterku masła (zużyłam połowę). Układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C (góra, dół) na około 10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *