TATAR Z POLĘDWICY WOŁOWEJ Z MAJONEZEM JALAPENO

Składniki (1 osoba): 200 g polędwicy wołowej,
½ dużej szalotki,
1/6 czerwonej cebuli,
1 podgrzybek marynowany,
1 łyżka majonezu jalapeno,
1 łyżka oleju rzepakowego,
1 żółtko,
½ łyżeczki musztardy Dijon,
1/3 łyżeczki musztardy francuskiej,
1,5 kapara,
sól morska, świeży pieprz

Majonez jalapeno: 100 gram majonezu,
30 g papryczek jalapeno + 1 łyżka marynaty,
1 łyżka soku z cytryny,
sól morska, świeży pieprz

Wszystkie składniki majonezu łączymy za pomocą blendera i wkładamy do lodówki, aby stężał. Do zmielonego mięsa dodajemy olej, majonez jalapeno, musztardę, żółtko, drobno posiekaną szalotkę oraz czerwoną cebulę. Doprawiamy solą oraz pieprzem i wyrabiamy mięso do momentu aż będzie napowietrzone i sprężyste. Przekładamy na talerz, dekorujemy marnowanym grzybkiem, szalotką, kaparem, majonezem jalapeno oraz musztardą francuską.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *