PIECZONA DYNIA HOKKAIDO Z JAJKIEM NA MIĘKKO I BAZYLIĄ

Składniki (2 osoby): 1 dynia hokkaido (1200 g),
5 łyżek oliwy extra vergine,
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
2 jajka,
1 garść listków bazylii,
sól morska, świeży pieprz, pieprz cayenne

Dynię myjemy, kroimy na ćwiartki. Łyżką wyjmujemy pestki i włókna, następnie obieramy. Każdą z części kroimy w 1,5-2 centymetrowe paski. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Oliwę mieszamy z czosnkiem, solą i pieprzem cayenne i za pomocą pędzelka smarujemy kawałki dyni. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (góra, dół) na 30 minut. W tym czasie przez 6 minut w lekko osolonej wodzie gotujemy jajka. Obieramy i układamy na talerzach z dynią. Posypujemy świeżą bazylią i oprószamy świeżym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *