Składniki (2-3 osoby): 200 g makaronu fusilli tricolore,
100 g łososia wędzonego w plastrach,
150 g jarmużu,
3 łyżki kaparów,
1 duża szalotka,
2 małe czerwone cebule,
5 ząbków czosnku,
320 ml śmietanki 36%,
3 łyżki oliwy extra vergine,
3 szczyty bazylii do dekoracji,
sól morska, świeży pieprz
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w piórka szalotkę, pokrojone w kostkę cebule i posiekany czosnek do momentu aż się zeszklą. Dokładamy umyty i pozbawiony zdrewniałych końców jarmuż i trzymamy na patelni aż zmięknie. Następnie dodajemy pokrojonego w paski łososia oraz kapary. Po 3 minutach wlewamy na patelnię śmietanę. Czekamy aż śmietana się zredukuje i doprawiamy sos do smaku.
Najnowsze komentarze