TATAR Z POLEDWICY WOŁOWEJ Z AWOKADO

Składniki (1-2 osoby): 250 g polędwicy wołowej,
1 awokado,
1 średnia szalotka,
1 mała czerwona cebula,
1 łyżeczka kaparów,
3 podgrzybki marynowane,
3 marynowane pieczarki,
1 łyżka kiełków rzodkiewki,
1,5 łyżki oleju rzepakowego,
¾ łyżeczki musztardy Dijon,
1 żółtko,
¾ łyżeczki soku z cytryny,
sól morska, świeży pieprz

Oczyszczone mięso mielimy w maszynce. Do zmielonego mięsa dodajemy olej, żółtko, ½ porcji drobno posiekanej czerwonej cebuli oraz ½ porcji szalotki pokrojonej w piórka. Doprawiamy solą oraz pieprzem i wyrabiamy mięso do momentu aż będzie napowietrzone i sprężyste. Awokado obieramy, pozbawiamy pestki i rozgniatamy widelcem. Mieszamy z sokiem z cytryny. Mięso dzielimy na 3 porcje i wypełniamy nim prostokątną obręcz a na wierzch kładziemy po 1/3 awokado. Każdą porcję dekorujemy kiełkami rzodkiewki. Czynność powtarzamy 2 razy. Obok kładziemy pozostałe dodatki. Całość oprószamy świeżym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *