Składniki (6 osób): 720 g żeberek wieprzowych w paskach,
580 g boczku wieprzowego wędzonego w kawałku,
500 g białej surowej kiełbasy,
1 litr żurku,
6 jajek ugotowanych na twardo,
6 sztuk chleba do żurku,
1 włoszczyzna (3 marchewki, 2 pietruszki, 2 kawałki pora, ½ dużego selera),
1 łyżka tartego korzenia chrzanu,
1 pęczek natki pietruszki,
natka pietruszki do posypania,
1 biała cebula,
1 główka czosnku,
1 łyżka soli morskiej,
2 łyżki suszonego majeranku,
4 listki laurowe,
6 ziaren ziela angielskiego,
10 ziaren pieprzu,
3,5 litra wody
Żeberka przekrajamy na mniejsze części, od boczku odkrawamy skórę. Umyte mięso zalewamy zimną wodą z solą i zagotowujemy. Gotujemy około 30 minut co jakiś czas zdejmując szumowiny. Dokładamy obraną włoszczyznę, opaloną na palniku cebulę oraz czosnek, natkę pietruszki i przyprawy. Gotujemy 1,5 h na wolnym ogniu pod przykryciem. Odstawiamy z ognia na 10 minut, wyjmujemy mięso i warzywa i odcedzamy. Białą kiełbasę nakłuwamy z każdej strony i dokładamy do garnka. Po 10 minutach dolewamy żurek, wsypujemy majeranek i starty chrzan. Ponownie zagotowujemy. Podajemy w podgrzanym w piekarniku chlebie, z żeberkami, pokrojoną w plasterki kiełbasą oraz pokrojonym w paski boczkiem. Na wierzchu układamy jajka i posypujemy natką pietruszki.
Najnowsze komentarze