KREM Z CZERWONEJ FASOLI

Składniki (4 osoby): 2 puszki czerwonej fasoli (480 g po odsączeniu),
2 białe cebule,
6 ząbków czosnku,
1 litr bulionu z kurczaka,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
4 łyżki kwaśnej śmietany,
2 łyżki oliwy extra vergine,
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne,
1/3 pęczka świeżej kolendry,
4 papryczki chili do dekoracji,
sól morska, świeży pieprz

W garnku na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek, do momentu aż się zeszklą. Następnie dokładamy czerwoną fasolę, kmin rzymski, pieprz cayenne i mieszamy. Po 3 minutach dolewamy gorący bulion i dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy około 15 minut, blendujemy na gładką masę i doprawiamy solą (ewentualnie pieprzem). Wlewamy na talerze, podajemy z łyżką śmietany, świeżą kolendrą i dekorujemy papryczką chili.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *