TACOS Z KURCZAKIEM

Składniki (3 sztuki): 3 muszle Taco kukurydziane,
300 g filetu z piersi kurczaka,
½ sałaty rzymskiej mini,
½ awokado,
1 łyżka kukurydzy z puszki,
1 łyżka czerwonej fasoli z puszki,
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
2 łyżki startego sera cheddar,
1 łyżka oliwy extra vergine,
sól morska, świeży pieprz

Salsa cruda: 200 g zielonego ogórka,
1 dojrzały pomidor (pozbawiony pestek),
1 zielona papryczka chili jalapeno,
½ małej czerwonej cebuli,
½ małej szalotki,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka oliwy,
sok z ½ limonki,
½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

Sos czosnkowy: 100 g jogurtu naturalnego typu greckiego,
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
sól morska, świeży pieprz

Wszystkie składniki sosu jogurtowego łączymy ze sobą i wkładamy do lodówki. Składniki salsy drobno siekamy i również chłodzimy. Oczyszczoną i osuszoną pierś z kurczaka kroimy w grube paski, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Muszle delikatnie podgrzewamy w piekarniku i smarujemy łyżką sosu jogurtowego. Następnie wypełniamy pokrojoną sałatą rzymską, kawałkami kurczaka, kukurydzą, fasolą pokrojonym w kostkę awokado oraz salsą. Całość posypujemy serem cheddar. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *