ŚNIADANIE MEKASYKAŃSKIE

Składniki (1-2 osoby): 1 tortilla pszenna,
1 jajko,
1 łyżka pokruszonego sera feta,
½ awokado,
1 łyżka czerwonej fasoli,
5 sztuk pomidorków koktajlowych (czekoladowych i daktylowych),
10 plasterków kolorowych słodkich papryk mini,
2 gałązki szczypiorku,
1 łyżka oliwy extra vergine,
sól morska, świeży pieprz

Tapenada z czarnych oliwek: 160 g czarnych oliwek,
1 łyżeczka kaparów,
2 fileciki anchois,
2 ząbki czosnku,
3 łyżki oliwy extra vergine,
sok z ½ cytryny,
½ pęczka posiekanej natki pietruszki,
2 szczypty kminu rzymskiego,
pieprz kolorowy z kolendrą, papryką i chili

Salsa cruda: 200 g zielonego ogórka,
1 dojrzały pomidor (pozbawiony pestek),
1 zielona papryczka chili jalapeno,
½ małej czerwonej cebuli,
½ małej szalotki,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka oliwy,
sok z ½ limonki,
½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

Wszystkie składniki salsy drobno siekamy, łączymy ze sobą i wkładamy do lodówki. Składniki tapenady łączymy na jednolitą masę za pomocą blendera, na koniec dodajemy natkę pietruszki i mieszamy. Na patelni na oliwie smażymy jajko sadzone, doprawiamy. Tortillę za pomocą pędzelka smarujemy oliwą i podgrzewamy w piekarniku. Smarujemy tapenadą według uznania. Na środek kładziemy usmażone jajko, a wokół wszystkie warzywa (pokrojone jak na zdjęciu) oraz łyżkę salsy. Obsypujemy posiekanym szczypiorkiem i świeżym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *