TATAR Z POLĘDWICY WOŁOWEJ Z CHIPSAMI Z JARMUŻU

Składniki (1-2 osoby): 230 g polędwicy wołowej,
kilka sztuk chipsów z jarmużu,
1 szalotka,
½ czerwonej cebuli,
2 gałązki szczypiorku,
1/3 czerwonej papryczki chili,
6 małych podgrzybków marynowanych,
3 owoce kaparów,
1 łyżka oleju rzepakowego,
1 żółtko,
2 łyżeczki musztardy Dijon,
kilka listków tymianku cytrynowego,
kilka listków bazylii tajskiej,
zagęszczony sos sojowy do dekoracji,
sól morska, świeży pieprz

Chipsy z jarmużu: 100 g jarmużu,
2 łyżki oliwy extra vergine,
sól morska

Jarmuż myjemy, odrywamy zgrubiałe końce, wkładamy do miski. Polewamy oliwą, solimy i mieszamy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra, dół) na 15 minut. Oczyszczone mięso mielimy w maszynce. Do zmielonego mięsa dodajemy olej, żółtko, 1 łyżeczkę musztardy, po ¾ pokrojonej w piórka szalotki, czerwonej cebuli, posiekanego szczypiorku i chili. Doprawiamy solą oraz pieprzem i wyrabiamy mięso do momentu aż będzie napowietrzone i sprężyste. Przekładamy na talerz. Obok tworzymy ścieżkę z musztardy, układamy przy niej marynowane grzybki, przycięte u dołu owoce kaparów, listki ziół. Dekorujemy talerz chipsami z jarmużu, pozostałą ilością cebuli i szalotki oraz sosem sojowym. Oprószamy świeżym pieprzem. Na talerzu znajduje się połowa ilości mięsa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *