Składniki (3-4 osoby): 6 jajek,
160 g szprotek w oleju,
½ łodygi selera naciowego,
½ pęczka szczypiorku,
½ pęczka natki pietruszki,
1/3 pęczka koperku,
5 szczytów mięty marokańskiej,
5 szczytów świeżej bazylii,
½ dużej szalotki,
1/3 czerwonej i 1/3 zielonej papryczki chili,
1 łyżka masła,
4 ogórki małosolne,
sól morska, świeży pieprz
Szprotki odsączamy z oleju, pozbawiamy ich kręgosłupów i rozdrabniamy (zostawiając 2 do dekoracji). Selera naciowego, szalotkę i chili kroimy w paski. Wszystkie zioła drobno siekamy również zostawiając kilka szczytów do ozdoby. Jajka wbijamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy 2/3 wszystkich ziół, selera naciowego oraz papryczek. Mieszamy za pomocą trzepaczki na jednolitą masę. Na patelni z metalową rączką, na rozgrzanym maśle przez 2 minuty podsmażamy rozdrobnione szprotki. Następnie dodajemy masę jajeczną i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra, dół) na 15 minut. Po wyjęciu dekorujemy szalotką, szprotkami oraz pozostałą ilością ziół. Podajemy z ogórkami małosolnymi.
Najnowsze komentarze