Składniki (1-2 osoby): 1 stek wieprzowy Tomahawk (400 g),
200 g zielonej cukinii,
300 g młodych ziemniaków (7 sztuk),
1/3 czerwonej papryczki chili do dekoracji
2 łyżki oliwy extra vergine,
sól morska, świeży pieprz
Sucha marynata: ½ łyżki brązowego cukru,
½ łyżki soli morskiej,
½ łyżki kminu rzymskiego,
½ łyżki Pul Biber,
1 łyżeczka suszonej szalotki,
1 łyżeczka granulowanego czosnku
Sosy: HP SPICY BBQ,
ketchup,
sos majonezowo-musztardowy
Masło z rukolą: 120 g masła,
100 g rukoli,
1 łyżka chrzanu,
sól morska
Masło w temperaturze pokojowej miksujemy na gładką masę z rukolą, chrzanem i solą. Wkładamy do lodówki. Umyte i osuszone mięso obtaczamy w suchej marynacie i odstawiamy na bok. Cukinię kroimy w plasterki, doprawiamy sola i pieprzem oraz skrapiamy oliwą. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie i odparowujemy. Rozgrzewamy płytę grillową i smażymy na niej mięso przez 5 minut. Następnie obracamy o 90 stopni na kolejne 5 minut, aby wyszła ładna kratka. Dokładnie tak samo postępujemy z druga stroną. Przekładamy na deskę na 5-6 minut, aby odpoczęło. W tym czasie płytę smarujemy oliwą i kładziemy na niej plasterki cukinii, przekrojone na pół ziemniaki i papryczkę chili. Smażymy z dwóch stron po około 3-5 minut. Gotowe składniki wykładamy na talerz, podajemy z masłem z rukoli oraz trzema sosami.
Najnowsze komentarze