GRZANKI Z WĘDZONYM BOCZKIEM, SAŁATĄ RZYMSKĄ Z SOSEM VINAIGRETTE

Składniki (3 sztuki): 1 bułka czosnkowa,
3 plasterki surowego wędzonego boczku,
1 sałata rzymska mini,
1 łyżka oliwy extra vergine,
sól morska, świeży pieprz

Vinaigrette: sok z 1 cytryny,
6 łyżek oliwy z oliwek,
1 łyżka octu jabłkowego,
1 łyżka zimnej wody,
1 łyżeczka musztardy,
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
1 czubata łyżeczka suszonej bazylii,
1 czubata łyżeczka suszonego oregano,
1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich,
sól morska, świeży pieprz

Wszystkie składniki sosu wkładamy do słoiczka, wstrząsamy i wkładamy do lodówki. Bułkę czosnkową kroimy pod skosem na 6 części. Płytę grillową smarujemy oliwą i rozgrzewamy. Kładziemy na niej kawałki bułki, plasterki boczku oraz liście sałaty. Grillujemy po około 3 minuty z każdej strony aż pieczywo będzie chrupiące a z boczku wytopi się tłuszcz. Sałatę zdejmujemy odpowiednio wcześniej, aby nie zwiędła. Pieczywo przekładamy sałatą, plasterkami boczku i polewamy sosem vinaigrette.

Przepis z programu DDTVN.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *