Składniki (6 osób): 3,5 litra pikantnego bulionu warzywnego,
800 g ryby mintaj,
300 g mieszanki owoców morza (kałamarnice Humboldta, omułki śródziemnomorskie, krewetki indo-pacyficzne przybrzeżne, plaskołaz),
natka pietruszki do dekoracji
Rosół warzywny: 1 włoszczyzna: 3 duże marchewki, 1 duża pietruszka, ¼ selera, ½ pora,
1 pęczek natki pietruszki,
1 czerwona papryczka chili,
1 duża biała cebula,
½ główki czosnku,
4 listki laurowe,
5 ziarenek ziela angielskiego,
20 ziarenek pieprzu,
4 litry wody,
2 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki oliwy,
1 łyżka soli morskiej
Do garnka wlewamy wodę, oliwę i zagotowujemy. Dodajemy obraną włoszczyznę, natkę pietruszki, opaloną na palniku cebulę oraz opalone ząbki czosnku, chili i przyprawy. Gotujemy 1,5 h na wolnym ogniu pod przykryciem. Pod koniec doprawiamy sosem sojowym. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy na 10 minut i przecedzamy. Rybę kroimy na dowolnej wielkości kawałki, płuczemy wraz z owocami morza. Wkładamy do bulionu i gotujemy około 10 minut pod przykryciem. Wyłowione warzywa kroimy w mniejsze części lub tniemy obieraczką do julienne. Gorącą zupę wlewamy na talerze, podajemy z warzywami i natką pietruszki.
Najnowsze komentarze