Składniki (4 osoby): 1 porcja rosołowa z kaczki (połowa korpusu, szyja, skrzydło),
1 włoszczyzna (4 marchewki, 2 pietruszki, 2 kawałki pora, ¼ selera),
½ pęczka natki pietruszki,
1 biała cebula,
6 suszonych podgrzybków,
3 cm imbiru,
5 ziarenek ziela angielskiego,
10 ziarenek pieprzu,
5 listków laurowych,
3 łyżki sosu sojowego,
3 litry wody,
1 łyżeczka soli morskiej,
200 g makaronu sojowego,
natka pietruszki do posypania
Porcję rosołową z kaczki zalewamy wodą i dodajemy łyżeczkę soli. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 30 minut pod przykryciem na małym ogniu. W między czasie ściągamy szumowiny. Po tym czasie dodajemy obraną włoszczyznę, natkę pietruszki, opaloną nad palnikiem cebulę, imbir, grzyby i przyprawy. Również zagotowujemy a następnie w ten sam sposób gotujemy jeszcze 2 godziny. Pod koniec doprawiamy sosem sojowym. Zdejmujemy z ognia na 10 minut i przecedzamy przez sitko. Podajemy z makaronem sojowym, mięsem z kaczki, pokrojoną marchewką oraz natką pietruszki.
Najnowsze komentarze