MAKARON ZE STEKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I SZAŁWIĄ

Składniki (2 osoby): 100 g makaronu spaghetti,
200 g polędwicy wołowej,
8 suszonych pomidorów z ziołami i pestkami dyni w oleju + 2 łyżki oleju,
20 listków szałwii,
1 łyżka suszonych szalotek,
3 ząbki czosnku,
3 łyżki startego parmezanu,
2 łyżki oliwy,
1 łyżka masła,
sól morska, świeży pieprz

Mięso oczyszczamy, osuszamy, nacieramy oliwą i oprószamy świeżym pieprzem. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Listki szałwii smażymy na maśle z obu stron i przekładamy na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Na oleju z suszonych pomidorów podsmażamy pokrojony czosnek i pokrojone w paski suszone pomidory. Dolewamy śmietanę i zagotowujemy. Gdy się zredukuje dodajemy gorący makaron, część parmezanu, suszone szalotki i mieszamy. W tym samym czasie na rozgrzanej patelni smażymy steka (5 minut z każdej strony, aby uzyskać stopień wysmażenia midium). Następnie odstawiamy na bok na 10 minut pod przykryciem, aby odpoczął. Kroimy w 1 centymetrowe paski. Z makaronu układamy na talerzu 2 różyczki, posypujemy resztą parmezanu. Obok kładziemy plastry mięsa a na całości dania chrupiące listki szałwii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *