KREM Z MARCHWI Z NUTĄ POMARAŃCZY I IMBIREM

Składniki (6 osób): 1 młoda włoszczyzna: 4 marchewki, 3 pietruszki, 1/2 selera, 1/2 pora, 1 duży pęczek natki pietruszki,
1 kg marchwi,
1 czerwona papryczka chili,
1 garść suszonych podgrzybków,
3 duże białe cebule,
½ główki czosnku,
5 listków laurowych,
5 ziarenek ziela angielskiego,
15 ziarenek pieprzu,
3,5 litra wody,
2 łyżki sosu sojowego ciemnego,
4 łyżki oliwy extra vergine,
sok z 2 pomarańczy + 1 do dekoracji,
sok z 1 limonki + skórka otarta do dekoracji,
1 pęczek kolendry,
1 łyżeczka płatków chili,
3 cm startego imbiru,
1 łyżka soli morskiej

Do dużego garnka wlewamy wodę, 2 łyżki oliwy, wsypujemy sól i przyprawy. Wkładamy obraną włoszczyznę, dodatkowy kg marchewki i zagotowujemy. Dokładamy opaloną na palniku 1 cebulę oraz opalone ząbki czosnku, borowiki i papryczkę chili. Gotujemy 1,5 h na wolnym ogniu pod przykryciem. Pod koniec doprawiamy sosem sojowym. W czasie gotowania rosołu robimy dekorację z pomarańczy. Plasterki pomarańczy układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (góra, dół) na około 25 minut. Zupę zdejmujemy z ognia, odstawiamy na 10 minut i przecedzamy. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy się zeszkli dokładamy starty imbir. Dolewamy sok z pomarańczy i limonki. 1,5 l bulionu za pomocą blendera łączymy z ugotowaną marchwią, pietruszką, selerem oraz podsmażona cebulą z imbirem na gładką masę. Zupę doprawiamy solą w razie potrzeby. Wykładamy na talerze, dekorujemy plastrami pomarańczy, listkami kolendry, płatkami chili, skórką otartą z limonki i świeżym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *