Składniki (2 osoby): 350 g sandacza (filet ze skórą),
mąka pszenna do obtoczenia,
olej do smażenia,
2 ćwiartki limonki,
sól morska, świeży pieprz
Pieczarki w śmietanie: 250 g brązowych pieczarek,
1 mała czerwona cebula,
3 ząbki czosnku,
1 pęczek koperku,
200 g śmietanki kremowej 30%,
2 łyżki masła,
1 łyżka oliwy,
1/3 łyżki mąki pszennej,
sól morska, świeży pieprz
Rybę myjemy, osuszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem i obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Pieczarki oczyszczamy, kroimy na ćwiartki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na maśle z oliwą podsmażamy cebulę i czosnek, w połowie smażenia dodajemy pieczarki. Gdy cebula się zeszkli a pieczarki puszczą wodę, doprawiamy i wlewamy śmietankę. Zagotowujemy i jeśli jest taka potrzeba również doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekany koperek, mieszamy całość i gorącym sosem polewamy usmażoną rybę. Podajemy z ćwiartkami limonki.
Najnowsze komentarze