Składniki (2 osoby): 400 g mieszanki owoców morza (kałamarnice Humboldta, omułki śródziemnomorskie, krewetki indo-pacyficzne przybrzeżne, plaskołaz),
2 awokado hass,
½ pęczka kolendry,
1 cytryna,
sól morska
Sos: 2 łyżki majonezu,
1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego,
5 kropli Tabasco Green Pepper Sauce,
½ pęczka posiekanego koperku,
sól morska, świeży pieprz
Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i wkładamy do lodówki. Owoce morza obgotowujemy w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty i studzimy. Na dnie pucharków układamy pokrojone w plasterki awokado i skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Owoce morza obtaczamy w schłodzonym sosie i wykładamy jako kolejną warstwę. Całość posypujemy świeżą kolendrą i podajemy z ćwiartkami cytryny.
Najnowsze komentarze