ZUPA GRZYBOWA

Składniki (4 osoby): 460 g borowików,
½ kg ziemniaków,
1 biała cebula,
1,5 pęczka koperku,
1,5 l pikantnego bulionu warzywnego,
2 łyżki oleju rzepakowego,
65 g masła,
2 łyżki śmietanki kremówki 30%,
sól morska, świeży pieprz

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy w garnku, na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła. Gdy się zeszkli dodajemy obrane i pokrojone w mniejsze części ziemniaki. Smażymy 5 minut i dolewamy gorący bulion. Zagotowujemy i dokładamy pokrojone w kostkę grzyby. Po kolejnych 10 minutach gotowania dodajemy posiekany koperek i odlewamy 2 łyżki wazowe zupy do osobnej miski. W misce zupę rozrabiamy ze śmietaną i dolewamy do całości. Doprawiamy do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *