PIELMIENI PODAWANE Z SOSEM Z BARSZCZU CZERWONEGO

Składniki (około 80 szt.): natka pietruszki do dekoracji

Ciasto: 500 g przesianej mąki pszennej,
1 szklanka gorącej wody (około 80 stopni C),
1 jajko,
4 łyżki oleju,
sól morska

Farsz: 1 kg mielonego wieprzowego mięsa,
2 duże cebule,
2 łyżki oleju,
sól morska, świeży pieprz

Sos z barszczu czerwonego: 3 kg buraków,
4 litry pikantnego bulionu warzywnego,
sok z ½ cytryny,
sól morska, świeży pieprz

W pierwszej kolejności przygotowujemy farsz. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na gorącym oleju do momentu aż się zeszkli. Przekładamy do naczynia z mięsem, doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy mięso do momentu aż będzie jednolite i elastyczne. Odstawiamy na bok. W misce roztrzepujemy jajko za pomocą rózgi i stopniowo dolewamy wodę. Gdy składniki się połączą dodajemy pół łyżeczki soli i mieszamy. Całość przelewamy do przesianej mąki i dodajemy 4 łyżki oleju. Mieszamy ciasto łyżką a następnie wyrabiamy. Buraki obieramy i kroimy w plasterki. Przekładamy do dużego garnka i zalewamy gorącym bulionem warzywnym z dodatkiem soku z cytryny. Gotujemy do miękkości buraków. Następnie za pomocą blendera miksujemy na gładki sos. Blat obsypujemy mąką i rozwałkowujemy na nim cienkie ciasto. Szklanką wykrawamy koła i delikatnie rozciągamy je w dłoni. Na środek ciasta wkładamy po 1 łyżeczce farszu i składamy na pół. Dokładnie sklejamy brzegi i zbliżamy do siebie oba końce zlepiając całość. Pielmieni partiami gotujemy w gorącej osolonej wodzie do momentu aż wypłyną na powierzchnię. Podajemy gorące na podgrzanym sosie i dekorujemy natką pietruszki. Jeśli planujemy je zamrozić, po wyjęciu z garnka smarujemy roztopionym masłem, aby się nie sklejały.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *