Składniki (3 osoby): 2 filety z piersi kaczki ze skórą (każdy po 220 g),
¼ pęczka natki pietruszki,
zagęszczony ocet balsamiczny do dekoracji,
świeży pieprz
Marynata: 2 łyżki miodu,
sok z 1 cytryny,
1 łyżka suszonego tymianku,
2 łyżki suszonego majeranku
Sos malinowy: 125 g świeżych malin,
2 łyżki miodu,
3 łyżki octu jabłkowego,
1 łyżka octu balsamicznego
Buraki: 1 kg ugotowanych buraków,
1 łyżka chrzanu ze słoika,
sól morska, świeży pieprz
Piersi kaczki oczyszczamy, osuszamy i nacinamy skórę pod skosem co 1 centymetr. Obtaczamy w marynacie i wstawiamy na 48 godzin do lodówki. W połowie marynowania mięso odwracamy na drugą stronę. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, aby się ociepliło. Buraki ścieramy na najmniejszych oczkach tarki, podgrzewamy w garnku aż sok wyparuje. Doprawiamy solą, pieprzem i chrzanem. Wszystkie składniki sosu malinowego łączymy w rondelku na małym ogniu, aż sos się zredukuje (parę malin zostawiamy do dekoracji). Kaczkę wkładamy na rozgrzaną suchą patelnię skórą do dołu. Smażymy po 8 minut z każdej strony. Następnie przekładamy na deskę pod szklane przykrycie i zostawiamy na 10 minut. Kroimy pod skosem. Na talerzach robimy smugi z sosu. Za pomocą 2 łyżek robimy na nich łezki z buraków. Pomiędzy układamy mięso, świeże maliny, natkę pietruszki i oprószamy świeżym pieprzem.
Najnowsze komentarze