Składniki (15 osób): 1 kg fasoli „Piękny Jaś”,
1350 g kiełbasy śląskiej,
1,5 kg pieczarek,
450 g białej cebuli,
1,5 główki czosnku,
2 puszki (800 g) pomidorów krojonych,
1 l passaty pomidorowej,
300 g koncentratu pomidorowego,
4 łyżki sosu SRIRACHA,
7 łyżek oleju słonecznikowego,
6 listków laurowych,
12 ziarenek ziela angielskiego,
20 ziarenek pieprzu,
2 łyżki suszonego tymianku,
2 łyżki suszonego majeranku,
1 pęczek natki pietruszki,
zagęszczony ocet balsamiczny do dekoracji,
sól morska, świeży pieprz
Fasolę zalewamy zimną wodą ponad jej stan i namaczamy całą noc. Następnego dnia odlewamy i wlewamy świeżą wodę (3 cm ponad poziom). Dodajemy sól, listki laurowe, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu pod przykrywką przez 1,5 godziny (od czasu do czasu mieszając). Pieczarki kroimy w ćwiartki i podsmażamy na patelni, na rozgrzanym oleju. Gdy puszczą wodę, solimy. W następnej kolejności podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę i przekładamy do garnka z fasolą. Na tłuszczu z kiełbasy podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Wszystkie dodatki przekładamy do garnka i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki, passatę pomidorową, koncentrat, sos SRIRACHA oraz majeranek i tymianek. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy kolejne 15 minut aż smaki się połączą. Podajemy gorącą, dekorujemy zagęszczonym octem balsamicznym, posiekaną natką pietruszki i oprószamy świeżym pieprzem.
Najnowsze komentarze