Składniki (2 osoby): 2 bary (każdy po 300 g)
Mus z papryki: 2 czerwone papryki,
1 główka czosnku,
2 łyżki oliwy,
sól morska, świeży pieprz
Marynata: 1 pęczek natki pietruszki,
5 ząbków czosnku,
2 cm świeżego imbiru,
sok z 1 cytryny,
5 łyżek oliwy,
sól morska, świeży pieprz
Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą za pomocą blendera. Obtaczamy w niej oczyszczone i osuszone ryby i odstawiamy na 20 minut na bok. Z papryk wycinamy gniazda nasienne i kroimy na 4 części. Wkładamy wraz z czosnkiem w łupinach do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 30 minut. Po tym czasie przykrywamy folią aluminiowa na kwadrans i wraz z czosnkiem obieramy. Również blendujemy i doprawiamy. Ryby wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 160 stopniach C (góra, dół) przez 20 minut. Podajemy na podgrzanym musie paprykowym.
Najnowsze komentarze