PIECZONA KARKÓWKA

Składniki: 1400 g karkówki wieprzowej w całości,
2 szklanki pikantnego bulionu warzywnego,
kiełki czerwonej kapusty do dekoracji

Marynata: 6 dużych ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę,
1 łyżka suszonego majeranku,
1 łyżka suszonego tymianku,
1 łyżka suszonego oregano,
1 łyżka suszonego rozmarynu,
2 łyżki soli morskiej,
2 łyżki świeżo zmielonego pieprzu,
7 łyżek oleju

Mięso myjemy, osuszamy, nakłuwamy widelcem i przekładamy do miski. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i dokładnie nacieramy nią mięso. Wkładamy do lodówki na 2 dni pamiętając, żeby po 1 dniu przełożyć ją na drugą stronę. Po tym czasie przekładamy zamarynowane mięso do garnka żeliwnego. Podlewamy bulionem i nakrywamy pokrywką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C (góra, dół) na 30 minut. Następnie przekładamy mięso na drugą stronę, zmniejszamy do temperatury 200 stopni C i również pod pokrywką pieczemy jeszcze 1 godzinę. Wyłączamy piekarnik, zostawiając naczynie w środku do pełnego wystygnięcia. Kroimy w plasterki do pieczywa bądź w grube plastry do dania głównego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *