Składniki (2 osoby): 300 g polędwicy wołowej,
2 sardele,
1 szalotka,
1 biała cebula,
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
3 gałązki szczypiorku,
1/3 czerwonej papryczki chili,
1 duży owoc kaparu,
1 łyżeczka kaparów drobnych,
2 plasterki jalapeno,
4 marynowane maślaki,
4 kurki marynowane,
3 żółtka,
1 łyżeczka musztardy Dijon,
1 łyżka oleju słonecznikowego,
1 łyżka oleju sezamowego,
1 awokado hass,
sól morska, świeży pieprz
Do zmielonego mięsa z sardelami dodajemy: olej, olej sezamowy, musztardę, 1 żółtko, pokrojoną w piórka szalotkę, pokrojoną w kostkę cebulę, posiekane chili i szczypiorek, czosnek. Doprawiamy solą oraz pieprzem i wyrabiamy mięso do momentu aż będzie napowietrzone i sprężyste. Przekładamy na talerz, dekorujemy marnowanymi grzybami i kaparami. Awokado rozcinamy wzdłuż, obieramy, wyjmujemy pestkę i kroimy na cienkie paski. Robimy z pasków wachlarz, który następnie zwijamy w różyczki. Jajka rozbijamy, oddzielamy białka od żółtek i układamy w skorupkach na szczycie mięsa. Całość oprószamy świeżym pieprzem.
Najnowsze komentarze