Składniki (3-4 osoby): 550 g piersi z kurczaka,
3 cm świeżego imbiru,
2 ząbki czosnku,
2-3 łyżki oliwy extra vergine do smażenia,
60 ml sosu sojowego ciemnego,
60 g cukru trzcinowego,
2 łyżki białego sezamu,
sól morska, świeży pieprz
Warzywa: 550 g mrożonej mieszanki chińskiej z pędami bambusa i kiełkami fasoli Mung,
4 ząbki czosnku,
½ czerwonej papryczki chili,
2 łyżki octu ryżowego,
3 łyżki sosu sojowego ciemnego,
2 łyżki oleju sezamowego
Piersi z kurczaka oczyszczamy z błonek, myjemy, osuszamy i kroimy w 2 cm kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy starty na tarce imbir oraz czosnek. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. Mieszankę chińską przekładamy do garnka i dolewając odrobinę wody zagotowujemy pod pokrywką od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy olej sezamowy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane chili. Smażymy około 3 minut. Pod koniec smażenia dodajemy ocet ryżowy i sos sojowy. W trakcie robienia warzyw na osobnej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej kawałki mięsa ze wszystkich stron. Przekładamy do miski. Do pozostałej oliwy dodajemy sos sojowy i cukier trzcinowy. Zagotowujemy i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Obtaczamy w nim podsmażonego kurczaka. Na osobnej, suchej patelni prażymy ziarna sezamu i posypujemy nim gotowe danie. Podajemy w takiej postaci lub z makaronem bądź ryżem.
Najnowsze komentarze