Składniki: 2 kg wieprzowego schabu środkowego w kawałku,
1 pęczek świeżego rozmarynu,
1 główka czosnku,
750 ml pikantnego bulionu warzywnego,
listki rukoli do dekoracji,
2 łyżki soli morskiej,
2,5 łyżki świeżego zmielonego pieprzu
Mięso myjemy, osuszamy, nakłuwamy widelcem i przekładamy do miski. Solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem dokładnie nacieramy mięso. Obkładamy równomiernie gałązkami rozmarynu z dwóch stron i obwiązujemy sznurkiem. Wkładamy do lodówki na 2 dni pamiętając, żeby po 1 dniu przełożyć je na drugą stronę. Po tym czasie przekładamy zamarynowane mięso do garnka żeliwnego. Podlewamy bulionem i nakrywamy pokrywką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra, dół, termoobieg) na 2 godziny. W połowie pieczenia mięso przekładamy na drugą stronę. Wyłączamy piekarnik, zostawiając naczynie w środku do pełnego wystygnięcia. Kroimy w plasterki do pieczywa bądź w grube plastry do dania głównego.
Najnowsze komentarze