BARSZCZ BIAŁY

Składniki (6 osób): 630 g żeberek wieprzowych,
320 g kiełbasek białych surowych,
170 g kiełbasek wędzonych z szynki,
1 włoszczyzna,
1 pęczek natki pietruszki,
1 duża biała cebula,
1 główka czosnku,
1/3 czerwonej papryczki chili,
2 łyżki suszonego majeranku,
5 liści laurowych,
7 ziarenek ziela angielskiego,
10 ziarenek pieprzu,
1 łyżka soli morskiej, świeży pieprz
4 litry wody,
2 czubate łyżki chrzanu ze słoika,
2 łyżki śmietany 18%,
6 jajek ugotowanych na twardo,
listki pietruszki ozdobnej do dekoracji,
listki świeżego tymianku do dekoracji

Żeberka myjemy, wkładamy do zimnej wody, dodajemy sól i gotujemy około 30 minut od czasu do czasu zdejmując szumowiny. Dodajemy włoszczyznę, natkę pietruszki, papryczkę chili, opaloną cebulę, opaloną główkę czosnku oraz przyprawy. Po 20 minutach gotowania dodajemy kiełbaski. Łącznie całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 2 godzin. Po tym czasie wyjmujemy warzywa i mięso a wywar przecedzamy przez sitko. Rozrabiamy za pomocą trzepaczki z chrzanem odlewając 2 łyżki wazowe do miseczki. Tak samo postępujemy ze śmietaną, aby się nie zważyła. Zagotowujemy i wykładamy na talerze. Podajemy z poporcjowanym mięsem, startymi na tarce lub w całości jajkami na twardo, pokrojoną w plasterki marchewką oraz listkami świeżych ziół.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *