ZIEMNIAKI HASSELBACK Z PISTOU

Składniki (5 szt.): 5 szt. ziemniaków (około 500 g),
2 łyżki oliwy z oliwek,
sól morska, świeży pieprz

Pistou (prowansalski sos bazyliowy): 1 pęczek bazylii,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżeczka soli morskiej

Wszystkie składniki sosu łączymy za pomocą blendera. Ziemniaki kroimy w 1-2 mm paski nie przecinając ich do końca (wygodnie jest to zrobić za pomocą łyżki, ponieważ stawia opór przed całkowitym rozcięciem). Ziemniaki układamy na blasze, na papierze do pieczenia rozcięciami do góry. Za pomocą pędzelka smarujemy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (góra, dół) na 50 minut. W połowie pieczenia przekładamy na drugą stronę. Gorące ziemniaki wyjmujemy z piekarnika, smarujemy sosem bazyliowym i dekorujemy listkami bazylii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *