MAKARON Z SZYNKĄ DOJRZEWAJĄCĄ, WARZYWAMI I RUKOLĄ

Składniki (2 osoby): 130 g makaronu spaghetti,
60 g suszonej szynki dojrzewającej,
20 plasterków cukinii,
1 mała podłużna słodka papryka,
8 pomidorków koktajlowych,
2 garści rukoli,
1 garść listków świeżej bazylii,
1 szalotka,
2 ząbki czosnku,
1/3 czerwonej papryczki chili,
2 łyżki oliwy z oliwek,
2 łyżki śmietanki 30 %,
sól morska, świeży pieprz
 
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Cukinię kroimy w słupki, paprykę w paski, pomidorki przekrawamy w pół. Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w piórka szalotkę, pokrojony czosnek i chili. Następnie dodajemy cukinię i paprykę, a gdy puszczą wodę solimy. Dolewamy śmietanę tworząc delikatny sos i doprawiamy. Dodajemy gorący i odlany makaron, pomidorki, porwane listki bazylii, rukolę i pozwijane plasterki szynki. Wszystko razem dokładnie mieszamy i od razu wykładamy na talerze.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *