Składniki (6 sztuk, z blatu 32 cm):
Ciasto: 12 g świeżych drożdży,
75 ml ciepłej wody,
175 g mąki pszennej,
2 łyżki oliwy extra vergine,
1/3 łyżeczki cukru,
½ łyżeczki soli morskiej
Sos pomidorowy: 200 g pomidorów z puszki,
60 g koncentratu pomidorowego,
1/2 łyżeczki sosu SRIRACHA,
3 krople Tabasco,
½ łyżeczki oliwy extra vergine,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka suszonego oregano,
1 łyżeczka suszonej bazylii,
1 łyżeczka ziół prowansalskich,
½ łyżeczki brązowego cukru,
sól morska, świeży pieprz
Dodatki: 100 g sera mozzarella,
1 kulka sera burrata,
30 plasterków cukinii,
6 pomidorków koktajlowych,
1 szalotka,
1/3 czerwonej papryczki chili,
1 garść rukoli,
6 szczytów świeżej bazylii,
1 łyżka oliwy,
sól morska,
oliwa do posmarowania blachy
Wszystkie składniki sosu pomidorowego łączymy za pomocą blendera. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłej wodzie i dodajemy 1/3 przesianej mąki oraz sól. Roztrzepujemy rózgą do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut aż rozczyn urośnie. Gdy urośnie łączymy go z resztą mąki oraz oliwą. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce. Blachę smarujemy oliwą i kładziemy na niej rozwałkowane ciasto. Foremką wycinamy okręgi o średnicy około 10 centymetrów. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy w dodatkowy blat. Od środka okrężnymi ruchami rozprowadzamy na mini pizzach sos pomidorowy. Posypujemy startym na drobnych oczkach tarki serem mozzarella. Na wierzchu układamy równomiernie wszystkie składniki: podsmażone na oliwie oraz osolone plasterki cukinii, porwany ser burrata, pomidorki koktajlowe w całości, szalotkę pokrojoną w piórka, posiekane chili. Wkładamy do pieca nagrzanego do temperatury 220 stopni C (góra, dół) i pieczemy przez około 20 minut. Po wyjęciu dekorujemy listkami świeżej bazylii, rukolą i oprószamy świeżym pieprzem.
Najnowsze komentarze