CIASTKA CZEKOLADOWE

Składniki (15 sztuk): 300 g mąki pszennej,
100 g gorzkiego kakao,
220 g brązowego cukru,
200 g masła,
2 jajka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 tabliczka gorzkiej czekolady 70%,
½ łyżeczki soli

Masło wyjmujemy z lodówki. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Za pomocą miksera ucieramy masło z cukrem i dodajemy jajka. Następnie stopniowo dosypujemy mąkę z dodatkami i solimy. Do jednolitej masy dodajemy pokrojoną w mniejsze kawałki czekoladę i mieszamy łyżką. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze formujemy okrągłe ciastka i delikatnie spłaszczamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra, dół) i pieczemy około 20 minut. Przed wyjęciem z piekarnika ich tekstura powinna być jeszcze miękka. Po wyjęciu zostawiamy w temperaturze pokojowej do całkowitego ostygnięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *