RYBACKA FOCACCIA Z KREWETKAMI, ŁOSOSIEM I ANCHOIS

Składniki (6 osób, foremka o wymiarach 15 x 25 cm):

Ciasto: 3 szklanki przesianej mąki pszennej,
25 g świeżych drożdży,
1 szklanka ciepłej wody,
4 łyżki oliwy z oliwek + 2 do posmarowania formy,
2 łyżki miodu,
1 łyżeczka soli

Dodatki: 7 sztuk krewetek Black Tiger,
100 g surowego łososia,
3 fileciki anchois,
5 sztuk czarnych oliwek,
1 łyżeczka kaparów drobnych,
1 owoc kapara,
kilka krążków czerwonej cebuli,
3 ząbki czosnku,
kilka gałązek szczypiorku,
1 gałązka rozmarynu,
1 łyżeczka białego sezamu,
1 łyżka oleju sezamowego,
listki świeżych ziół (mięty pieprzowej, mięty marokańskiej, pietruszki, bazylii, melisy – opcjonalnie),
1 łyżeczka przyprawy „Seafood”,
1 łyżeczka przyprawy „Mediterranean”,
kilka ziaren soli gruboziarnistej himalajskiej, świeży pieprz

W wysokiej szklance łączymy ze sobą drożdże, miód i ciepłą wodę. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie rozczyn wlewamy do miski z mąką, solą oraz oliwą. Wyrabiamy elastyczne ciasto i ponownie chowamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Następnie smarujemy foremkę oliwą i przekładamy do niej wyrośnięte ciasto. Równomiernie rozkładamy w naczyniu i ponownie odstawiamy na kolejne 30 minut. W trakcie wyrastania ciasta przygotowujemy dodatki, jak na zdjęciach. Oczyszczone krewetki doprawiamy solą morską, świeżym pieprzem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Łososia oczyszczamy ze skóry i tniemy na mniejsze części o grubości 1-2 centymetra. Wszystkie dodatki układamy w dowolny sposób, tworząc morski pejzaż. Świeże zioła zostawiamy do dodania na sam koniec. Całość polewamy olejem sezamowym, posypujemy przyprawami i sezamem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni C (góra, dół) i pieczemy przez około 40 minut. Po tym czasie focaccia była rumiana i idealna w środku. Zostawiamy do wystygnięcia i dekorujemy świeżymi ziołami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *