SCHAB W SOSIE PIECZARKOWYM Z KASZĄ GRYCZANĄ I BURAKAMI

Składniki (10 kawałków): 700 g schabu wieprzowego (10 plastrów),
1 kg pieczarek,
4 białe cebule,
1 główka czosnku,
400 g kaszy gryczanej prażonej,
2 łyżki przesianej mąki pszennej,
6 łyżek oleju,
1 łyżeczka oleju kokosowego,
750 ml pikantnego bulionu warzywnego,
3 łyżki sosu sojowego ciemnego,
1 pęczek pietruszki,
sól morska, świeży pieprz

Buraki: 800 g ugotowanych buraków,
sok z 1 limonki,
sól morska, świeży pieprz

Schab myjemy, osuszamy, doprawiamy z dwóch stron solą i pieprzem. W dużym garnku na oleju podsmażamy pokrojone w kostkę cebule oraz posiekany czosnek. Gdy się zeszklą dodajemy oczyszczone i pokrojone w ćwiartki pieczarki. Smażymy do momentu aż puszczą wodę. W momencie, gdy woda wyparuje, solimy. Dokładamy schab i obsmażamy go po 3 minuty z każdej strony. Całość zalewamy gorącym bulionem z dodatkiem sosu sojowego. Dusimy około 1,5 godziny na małym ogniu co chwilę mieszając. Pod koniec duszenia sos zagęszczamy mąką. W tym czasie ścieramy buraki na małych oczkach tarki. Podgrzewamy a w trakcie doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju kokosowego według instrukcji na opakowaniu i odcedzamy. Gorące składniki wykładamy na talerze, dekorujemy pietruszką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *